Het Fietspad Langs de Digitale Snelweg
Hoofdmenu Fietsenstalling Fietstochten Wielerparcours Discussiehoek Mountain Biking

Fietsen in het Zwarte Woud

4 daagse trektocht van Basel naar Karlsruhe

Heen:

Nachttrein Rotterdam naar Basel (vertrek 20:12 uit Rotterdam, aankomst 6:10 Basel)

Terug:

Dagtrein van Karlsruhe naar Rotterdam (vertrek om de twee uur uit Karlsruhe, reistijd 6 uur en 40 minuten)

Reiskosten:

+_ fl 290,- per persoon

Reisinfo:

Duitse reisplanner

Kaartmateriaal:

  • Michelin Zwarte Woud + Vogesen 1:200.000
  • Fietskaarten Zwarte Woud Noord + Zuid 1:100.000
verkrijgbaar bij de Fietsvakantiewinkel in Woerden

Dagafstanden:

3 * 100 km en 1 * 40 km

Deviatie:

+_ 6000 meter

Materiaal:

ATB met bagagedrager(s).

Beschrijving:

Duitsland is het land van de automobiliteit. Dit is niet anders in het Zwarte Woud. De meeste wegen zijn in uitstekende staat. Bochten zijn ruim aangelegd. Door de Golf GTI kan er flink worden gescheurd. Kortom, het asfalt is voor de fietser een ramp.

Positief is echter dat het Zwarte Woud voorzien is van een aardige portie wegen voor bosonderhoud. Dit zijn veelal smalle, auto vrije asfalt of gravel wegen, uitstekend te befietsen met een mountainbike of randonneur met brede banden. Hierdoor is het mogelijk routes uit te kiezen waarbij meer dan 50% van de tijd geheel auto vrij gefietst kan worden. Daarnaast zijn er ook kleinere "Landstrassen" die ook geschikt zijn om te fietsen.

Een aardige hulp bij het selecteren van de weg is de Schwarzwalder Radweg. Deze route, uitgezet door de Schwarzwaldverein e.V, Rathausgasse 33, D-7800 Freiburg, loopt van Basel naar Pforzheim. Helaas ontbreken op nog al wat cruciale kruisingen richtingaanwijzers, zodat begeleidend kaartmateriaal onontbeerlijk is (bestellen bij bovenstaand adres?). Echte avonturiers kunnen ook delen van de Westweg, Mittelweg en Ostweg proberen. Dit zijn wandpaden die het Zwarte Woud van Noord naar Zuid doorkruisen. Het duwen van de fiets op moeilijke stukken is dan niet uitgesloten. Een kompas om de richting te bepalen kan zeker op regenachtige dagen geen kwaad, anders heb je kans heen en weer te fietsen in de dunbevolkte gebieden.

Qua kultuur heeft het Zwarte Woud niet veel anders te bieden dan traditioneel ingerichte hotels en pensions, die enigszins kitcherig aandoen. Fameus zijn echter de Schwarzwalder specialiteiten zoals gebak, Spatzle (een soort macaroni) en worsten, hammen etc. etc. En niet te vergeten het bier en de wijn natuurlijk.

De bevolking van het Zwarte Woud is in het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam jegens de tourist. Campings en hotels maken een propere indruk.

Echte aanraders om te fietsen zijn Belchen, Feldberg en het gebied zuidelijk van Bad Herrenalb. (uiteraard over bospaden en niet over de Bundesstrasse)

Dit verhaal is geschreven door: Martin Steenhuis.
Fietspad langs de Digitale Snelweg 2.1
© 1995-2021 Michiel van Loon