Het Fietspad Langs de Digitale Snelweg
Hoofdmenu Fietsenstalling Fietstochten Wielerparcours Discussiehoek Mountain Biking
De andere verhalen van Jan Boonstra:


Donghae-Pusan
Een rothond
Monsterrit door België en Nederland
Dunmarra
Trondheim-Oslo
Onyang
Het bergpaadje
Revanche
Van Inchon naar Pusan
Brandenburg
Oost Thailand
Water
De eerste dag in Japan
Door Denemarken
Voor het eerst in Korea
In de regen
De rivier door
Over de Oodnadatta Track.
Met de fiets op de trein
Het nachtleven van een toerfietser.

Door Denemarken

Een verhaal van © Jan Boonstra..

M'n ontbijtje op vrijdagmorgen heb ik met stralend weer (windstil) genoten op een strandje aan de Sont, met uitzicht op Zweden in de verte. Toen heb ik op m'n gemak de 35 km afgelegd naar het centrum van Kopenhagen. Daar de fiets geparkeerd en twee uurtjes genoten van de grote stad bij zomerweer in vakantietijd. Kopenhagen vind ik een erg gezellige stad en altijd weer voel ik me er reuze op m'n gemak. Dit moet ongeveer m'n achtste bezoek zijn en nog nooit heb ik een andere indruk gekregen. Nog even voor een warme maaltijd gezorgd voor vandaag en toen weer op pad.

Nog een voedingstip voor het dure Scandinavië. Veel Turken, Pakistani en andere Oriëntalers hebben een tentje geopend met Hamburgers, worstjes, etc. Die Hamburgers en zo moet je niet nemen, maar wel hun eigen specialiteiten. Zo heb ik in Göteborg een "Istanbul" gegeten en in Kopenhagen een Shoarma maaltijd. Relatief goedkoop, lekker, lekker veel, voedzaam, snel opgediend, wat wil een fietser nog meer?

De tocht voerde verder langs de kust naar het zuiden, tot het meest zuidoostelijke puntje van Denemarken, Gedser. Het was een fantastische tocht. De wind was afwisselend tegen en mee, later was het windstil. Een tijdlang heb ik gezelschap gehad van een jongetje van 12 jaar, die net een nieuwe racefiets had gekregen. Hij was op weg naar zijn vader, een tocht van maar liefst 120 kilometer! In Vordingborg ging ik inkopen doen voor het weekend en namen we afscheid.

Waar het nu precies aan ligt weet ik niet, maar fietsen in Denemarken is altijd erg plezierig. Misschien is het het landschap: licht heuvelachtig en dat betekent af en toe lekker klimmen en dalen en toch flinke afstanden afleggen. Ja, daar houd ik nu eenmaal van. Maar het is ook de bevolking: vriendelijk en open. Gauw aanspraak. Een typisch Deense ervaring: langs de weg kocht ik een kop koffie voor f 1,25. En omdat de caféhouder je aardig vindt: het 2e kopje gratis. Dat is erg stimulerend voor je humeur.

Toen ik aan de avondmaaltijd voor de tent begon, was de finale E.K. voetbal tussen Duitsland en Denemarken al begonnen. Maar het eerste doelpunt voor de Denen ontging mij niet. Auto's begonnen te toeteren en zelfs scheepstoeters deden mee. Overal gejuich. Danmark olé!! De tweede helft heb ik voor de t.v. gevolgd, in een zaaltje vol Denen. Wat een feest bij het 2e doelpunt en bij de overwinning! De hele nacht is het verder onrustig geweest met gezang en toeterende auto's.
Ook de volgende ochtend, op weg naar de boot naar Rostock, hingen de Denen nog zingend en zwaaiend met vlaggetjes vanuit auto's. Ze gingen echt helemaal uit hun bol. Ik fietste de veerpont op, parkeerde de fiets in op het autodek en ging naar boven om van het mooie weer buiten te genieten. Met een beetje weemoed keek ik naar het mooie groene Denemarken. mijn bezoek was ditmaal maar erg kort geweest op mijn tocht van midden Noorwegen via Praag naar Nederland. De volgende keer maar weer wat meer tijd voor dit land uittrekken.

© 1996 Jan Boonstra.

Fietspad langs de Digitale Snelweg 2.1
© 1995-2023 Michiel van Loon